Myndighetene nektet innreise da Leffen skulle spille «Smash Bros.» i USA

Mente at spillet ikke er sport. Nå vil e-sport-fansen at Det Hvite Hus svarer for seg.

12. mai 2016 21:59

(PressFire.no): E-sport fosser fremover i en rasende fart. For bare fem år siden fantes ikke Twitch, for eksempel, og selv om konkurransespilling var godt i gang, var det ikke i nærheten av slik vi ser det i dag.

Så stort har det blitt de siste årene, og såpass mye penger har begynt å gå i omløp, at det har blitt fulltidsjobbene til de beste spillerne – men ikke alle har fått med seg at dette er noe det går an å leve av.

Det ble et kjempeproblem for svenske William «Leffen» Hjelte, en av verdens beste «Super Smash Bros. Melee»-spillere, da han skulle delta i The Big House-turneringen i Dearborn, Michigan forrige oktober.

Med en premiepott på hele 240 000 kroner var det duket for en episk showdown blant «Smash»-eliten, men overraskelsen for alle var stor da Leffen ble stoppet av grensevaktene og sendt rett hjem til Sverige.

Grunnen: Leffen hadde ikke søkt om riktig arbeidsvisum. Hans nye sponsor, Team SoloMid og Red Bull, har base i USA – og følgelig kunne han ikke komme inn på turistvisum slik han tidligere hadde gjort.

For eksempel kunne Leffens «erkerival» og landsmann, verdens-ener Adam «Armada» Lindgren, delta uten problemer på samme turnering – han har nemlig en europeisk sponsor og behøver derfor ikke et slikt visum.

Leffen i aksjon mot Armada
under PressFires Eclipse-turnering

- «Smash Bros» er ikke en sport

Et skudd for baugen for Leffen som måtte reise hjem igjen, men tross alt virket problemet krystallklart – og løsningen minst like så. Runddansen tok derimot en uventet, og ikke minst uønsket, vending da også arbeidsvisumet for atleter, et såkalt P1-A-visum, ble avslått.

For å få et slikt visum er reglene forholdsvis klokkeklare: «Du må komme til De Forente Stater for å delta på et enkeltarrangement, konkurranse eller fremføring hvor du har internasjonal annerkjennelse med et høyt prestasjonsnivå – vist gjennom en tydelig høy ferdighet og gjennkjennelse godt over det som vanligvis sees».

Til tross for at Leffen tilsynelatende ser ut til å oppfylle alle disse kravene uten særlige problemer, så var svaret altså «nei». «Super Smash Bros.» var ikke en gyldig grunn til å komme inn i landet, mente saksbehandleren.

Dette gjorde at Leffen i praksis ble satt ute av spill for alle konkurranser i USA, hvor brorparten av de største «Smash Bros»-turneringene blir spilt.

Det var først i PressFires egen Eclipse-turnering at Leffen igjen deltok i en større turnering, hvor han tok andreplassen bak Armada tross sykdom.

Les mer: Armada vant Eclipse 2015. «Jeg tror at mange forventet at Leffen skulle slå meg.»

Visumrotet har så langt vært en dyr affære, der det har gjort at han har misset åtte store major-turneringer som til sammen har hatt over 1,6 millioner kroner i premiepenger – hvorav rundt en halv million av disse ble utdelt i førstepremier.

«Smash Bros» blir bare
mer og mer populært.
«Smash Bros» blir bare
mer og mer populært.

Ingen presedens likevel

For tre år siden ble det slått fast at spillere i store «League of Legends»-turneringer på amerikansk jord kunne bruke dette P1-A-visumet uten problemer, og det har i etterkant blitt mye lettere å avholde turneringer der som følger av dette.

Det var utviklerne bak spillet, Riot Games, som hadde brukt månedsvis på å lobbye myndighetene for at e-sport-utøvere kunne gå inn under denne visumtypen.

Det har derimot ikke vært helt knirkefritt, siden prosessen tar tid, noe den tyske «League og Legends»-proffen Marcel «Dexter1» Feldkamp fikk oppleve da han mellomlandet i Washington på vei California for å delta i en spillturnering.

Han ble satt i en celle av Homeland Security over natten før han ble sendt hjem igjen.

Hjelte fornøyd.

Midlertidig løsning

Ting ser noe bedre ut for Leffen i øyeblikket, da han etter mye om og men har blitt tildelt et midlertidig visum som gjør at han kan spille i USA frem til og med juli. Det melder laget hans, Team SoloMid, på sine hjemmesider.

Det betyr at han kan delta på den enorme EVO 2016-turneringen i Las Vegas 15. juli, hvor over 1000 «Smash Bros»-spillere har registrert seg så lang for å slåss om pengepremier på over 150 000 kroner.

Men etter dette blir det mer usikkert, og laget hans sier de fortsatt jobber med å få et visum som skal vare lenger enn dette.

Derfor har «Smash»-folket selv tatt aksjon, med Red Bull i ryggen, og startet en underskriftskampanje på whitehouse.gov for å få myndighetene til å se på den fremadstormende e-sport-scenen med litt skarpere syn.

I en overraskende fremoverlent holdning til Internett har Det Hvite Hus pålagt seg selv å komme med en uttalelse om emner som makter å samle 100 000 underskrifter – inkludert utenlandske – innen en periode på én måned.

På Reddit og andre fora har det pågått en stor aksjon på kryss og tvers av de forskjellige e-sportene, hvor flere enn bare Leffen-tilhengerne har sett verdien av å få satt en endelig presedens på problemstillingen.

Gammeldags system

Men kampen er langt fra over når det gjelder visumproblematikken hos USA, som er en tungvint prosess for de som ønsker å søke om å komme inn i landet som utøvere innenfor elektroniske spill.

Til Red Bulls hjemmeside sier advokat Joe Adams, som praktiserer innenfor immigrasjonsloven, at det hele går tilbake til nittitallet da dagens lovverk ble skrevet.

- Det er utfordringer her som myndighetene ikke hadde noen sjans til å forutse da loven ble skrevet, sier han.

- Vi har et system som ikke kunne drømme opp e-sport. Det omfavner atleter og tradisjonelle artister og underholdere – som skuespillere, modeller, dansere osv. Men e-sport er nytt, og det er litt upløyd mark når det gjelder immigrasjon.

P1-visumene står og faller på at søkeren greier å overbevise en enkeltperson fra myndighetene om at han ikke kommer til landet for å slå seg til ro. Dette kan da føre til en uheldig situasjon dersom denne personen ikke skjønner bæra av hva e-sport-utøveren faktisk holder på med.

- Selv om det er retningslinjer å følge, er det ikke slik at en fra myndighetene vil fatte samme beslutning som en annen. Selv om du kommer gjennom den første delen av søknaden må du likevel gjennom et intervju for å bevise at du ikke kommer til å bli i landet, sier Adams, før han avslutter:

- Det er en veldig viktig bit jeg tror mange glemmer. Du må overbevise en betjent om at du ikke skal bli i landet. Greier du ikke det, får du ikke komme inn.

 

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3