(PressFire.no): Det er investorgruppen «Change to Win» som i et brev til aksjonærene i Activision Blizzard sier de motsetter seg utbetalingen til selskapets toppsjef Robert Kotick – som har jobbet der siden 1991.
Dette i forkant av generalforsamlingen 11. juni, hvor blant annet Koticks kompensasjon er tema.
- De siste fire årene har Activision Blizzard-sjef Robert Kotick mottatt over 20 millioner dollar i kombinert aksjer/opsjoner hvert år, skriver investorgruppen, som sier de har en «betydelig» eierandel i selskapet. Dette før lønn.
Det er dårlig optikk for selskapet nå som de nylig sparket 800 ansatte, mener gruppen. De 800 mistet jobben selv om selskapet året før hadde levert rekordtall – 15,6 milliarder i overskudd.
- Selv om opsjoner som overgår den totale lønnen i andre tilsvarende selskaper er klanderverdig i de fleste situasjoner, så er det spesielt urovekkende i dette tilfellet fordi Activision Blizzard-ansatte opplever usikkerhet rundt jobbsituasjonen sin etter at 800 ansatte ble sparket i 2019.
Det påpekes at de fleste i selskapet tjener mindre enn én tredel av én prosent av det Kotick får i kompensasjon, og at mange av utviklerne er lokalisert i byer hvor det koster mye å bo.
Kotick har ikke bare høy lønn – han er en av de best betalte toppsjefene i verden. I 2012 fikk han utbetalt 64,9 millioner dollar i kompensasjon, hvilket gjorde han til den nest best betalte toppsjefen i USA. De siste fire årene har han fått lønn og verdier til nesten 100 millioner dollar.
Change to Win-gruppa ber nå de andre aksjonærene om å stemme mot utbetalingen av kompenasjon for Kotick.
Til GameSpot forsvarer Activison Blizzard utbetalingene, og sier mesteparten kommer fra ytelsesbonuser.
- Under Koticks tid i selskapet, den lengste blant alle toppsjefer i teknologibransjen, har Activision Blizzard sin markedsverdi steget fra mindre enn ti millioner dollar til over 53 milliarder, sier selskapet i en uttalelse.
Norge eier verdier for over 4,2 milliarder kroner i Activision Blizzard, og har mer enn én prosent av aksjene der gjennom Oljefondet.
Den norske stemmingen over betaling til styret har vært begge veier – i 2014 og 2016 stemte «vi» mot kompensasjonen til toppsjefene, men i alle andre år har Oljefondets forvaltere gitt tommel opp, senest i fjor.