Dette er spillene vi elsket mest i 2010

Her er anmeldernes favoritter fra året som gikk.

29. desember 2010 13:08

I løpet av 2010 fikk vi oppleve bevegelsesstyring på både Xbox 360 og PlayStation 3, og 3d-teknologien kom for fullt inn i spillverdenen. Disse innovasjonene fikk kanskje stor oppmerksomhet gjennom året, men er ikke lett å spore når Dagbladets og PressFires anmeldere nå gjør opp status for favorittspillene fra året som gikk.

I stedet for å lage en fellesliste, har hver enkelt ramset opp sine personlige favoritter fra året som gikk - og under kan du altså se hvordan det gikk:

4. «Heavy Rain» (PS3)
Noen vil kanskje si at det ikke er spesielt innovativt å holde inne seks knapper av gangen for å komme gjennom en scene, men «Heavy Rain» innoverer også på den imponerende historiesiden.  

5. «Back to the Future: It's About Time» (PC, Mac – snart også PS3 og iPad)
Det er knapt noen andre klassiske filmlisenser som passer bedre i eventyrspillform enn «Tilbake til fremtiden». Telltale Games leverer gull i gjensynet med Doc Brown og Marty McFly.  

6. «Mass Effect 2» (Xbox 360, PC – og snart PS3)
Dette spillet har jeg ennå ikke kommet gjennom, men det nytes i små porsjoner som et av årets største «kosespill» for min del. Perfekt stemning for en som egentlig ikke er stor på verken sci-fi eller rollespill.

7. «Assassin's Creed: Brotherhood» (PS3, Xbox 360 – snart også til PC)
Det skulle ikke ta lange tiden før vi på nytt fikk leke oss som Ezio på renessanse-hustak, denne gangen i Roma. Årets tur til Italia fikk definitivt en ekstra dimensjon med dette spillet innabords.

8. «Lara Croft and the Guardian of Light» (PS3, Xbox 360, PC, iPad/iPhone)
Man må etterhvert bruke to hender for å kunne telle alle gangene Lara Croft blir presentert på nytt vis, men i denne nedlastbare perlen fungerte det overraskende godt - spesielt i tospann med en kompis.

9. «Limbo» (Xbox 360)
Årets største (og danske) indieperle fikk svært mye oppmerksomhet da det kom i sommer, ufortjent mye ifølge enkelte. En litt merkelig slutt til tross, var dette nok et friskt pust som viste hvor viktige også de små kan være.

10. «Words with Friends» (iPhone, iPad)
Selv om jeg er litt lei av det nå, er denne sosiale scrabbleklonen fortsatt det eneste iPhone-spillet som har hatt fast plass på hjemskjerm gjennom hele 2010. Men jeg vet ennå ikke hva «qi» betyr. 

3. «Rock Band 3» (PS3, Xbox 360, Wii, DS)
Her er musikkspillrevolusjonen som kan lære deg å spille instrumentene på ordentlig. Utvilsomt tidenes beste musikkspill, med tidenes belønnings- og mestringsfølelse inkludert.

4. «Limbo» (Xbox 360)


Enestående noir-stemning med en smak av Tim Burton i et gåtebasert plattformspill, helt ulikt noe annet du har sett. Hypnotiserende vakkert og ekstremt forløsende når du først takler de krevende gåtene.

5. «Heavy Rain» (PS3)


På tross av hull i historien, er dette en fascinerende opplevelse som fort blir et samtaleemne – mye på grunn av de ulike historiene du kan oppleve å få. Også et «viktig» spill til inspirasjon.

6. «Gran Turismo 5» (PS3)


Så omfattende og vanedannende at det er farlig lett å tilgi alle utsettelsene og manglene. Følelsen av å oppdage en rå diamant i garasjen er uslåelig. Sett av mye tid hvis du først starter på «GT5»-eventyret!

7. «Need For Speed: Hot Pursuit» (PS3, Xbox 360, PC, Wii, iPhone, iPad)


Den som blunker taper! Lynkjapp racing med smaken av «Burnout» og lukten av «Need For Speed». Fantastisk integrering med nettet. Et slitesterkt bilspill.

8. «StarCraft II: Wings of Liberty» (PC og Mac)


Man kan kritisere Blizzard for nesten ikke å ha gjort noe nytt med oppfølgeren «StarCraft II», men de har likevel klart å holde meg klistret siden det kom ut. Noe riktig må utviklerne dermed ha gjort?

9. «Battlefield: Bad Company 2» (PS3, Xbox 360, PC, iPhone)


Årets mest komplette førstepersons skytespill. Grafikk og fysikk er langt foran konkurrentene – og spillet er i tillegg en mye friere opplevelse. Får også pluss for en robust onlinedel.

10. «Lara Croft and the Guardian of Light» (PS3, Xbox 360, PC, iPad/iPhone)


En av årets mest positive overraskelser og beste samarbeidsspill. Det er laget fra bunnen av med tanke på at to spillere skal storkose seg med gåter og action. En fryd for øyet og sosiale sammenkomster.

7. «Dead Rising 2» (PS3, Xbox 360, PC)
Hadde du gjettet at zombiefenomenet skulle få sitt endelige utspring som et videospill? George A. Romero satte standarden i filmverdenen, Capcom og Blue Castle perfeksjonerte konseptet i spillform.

8. «R.U.S.E.» (PS3, Xbox 360, PC)


Dette endte faktisk opp med å danke ut både «StarCraft II» og «Civilization V» fra listen min. En pekepinn på hvordan du skal innarbeide logistikk og informasjonsflyt i strategispillene dine.

9. «Lara Croft and the Guardian of Light» (PS3, Xbox 360, PC, iPad/iPhone)


Det tok noen år, men endelig dukket det opp et virkelig belønnende samarbeidsspill. Det vil si, et spill hvor sidemannen er noe annet enn et ekstra sett med skytevåpen og/eller bryster.

10. «Majin and the Forsaken Kingdom» (PS3, Xbox 360)


Kanskje ikke det mest polerte eventyrspillet i år, men absolutt blant de mest sjelfulle og elskverdige. Et sjarmerende håndverk gjennomsyret med nostalgi og inspirasjon fra spill som «Zelda» og «ICO».

5. «Limbo» (Xbox 360)
Artistisk sett, spillmekanisk og konseptuelt, en tittel som stikker seg frem uansett om man sammenligner med fullpristitler eller de nedlastbare. For bare hundre kroner får du ikke mer spillvaluta i år.

6. «Gran Turismo 5» (PS3)
Den etterlengtede PS3-bilsimulatoren innfridde ikke alles forventninger på lansering, men har definitivt grunnmuren på plass for å kunne bli ekstremt bra. Et større, mer ambisiøst bilspill har du aldri sett.

7. «Battlefield: Bad Company 2» (PS3, Xbox 360, PC, iPhone)


DICE knuste etter min mening «Call of Duty» i år, bare ikke kommersielt. Alt i «Bad Company 2» er bedre enn i «Black Ops». Det er mer polert, overbevisende og balansert. Og i 2011 kommer «Battlefield 3».

8. «FIFA 11» (PS3, Xbox 360, PC, DS, PS2, PSP, Wii + mobil/iPad)


Fotballkrigen i høst ble jevnere enn på mange år, men «FIFA 11» er et hestehode foran konkurrenten, «Pro Evolution Soccer 2011». «FIFA 11» ser rålekkert ut, og er det peneste fotballspillet til dags dato.

9. «Split/Second» (PS3, Xbox 360, PC, PSP, iPhone)


Med eksplosjoner bare Jerry Bruckheimer kan matche, løyper du kan manipulere underveis og strålende pen grafikk, er dette et bilspill som fortjener ikke å bli glemt nå som spillåret skal oppsummeres.

10. «Sports Champions» (PS3)
I løpet av 2010 tok både Kinect og Move veldig mye spalteplass. Av lanseringstitlene til konsolltilbehøret var det bare dette spillet som holdt alt som ble lovet på forhånd. Presisjonen er imponerende!

5. «Mass Effect 2» (Xbox 360, PC – og snart PS3)
Fikset det heller slitsomme kampsystemet og tok en allerede utrolig interessant verden videre. Jeg holder fortsatt en knapp på forgjengeren, men dette er likevel fra øverste hylle!

6. «Heavy Rain» (PS3)


Kontrollene var fæle og plotthullene svære, men hele pakken var noe nytt og spennende fra start til slutt for meg. Et utrolig vellykket forsøk på å blande film og spill i en noe død adventure-sjanger!

7. «Fallout: New Vegas» (PS3, Xbox 360, PC)


Dette var ved første øyekast bare en klone av «Fallout 3», men etter å ha sunket et uhørt antall timer i «New Vegas» har dette så mye mer innhold enn før! Kanskje litt buggy, men fortsatt eeeexcellent!

8. «GoldenEye 007» (Wii, DS)


En verdig remake av Nintendo 64-klassikeren. Alt hva vi kunne ønske oss er her, fra Slappers Only i splitscreen til sniking i enkeltspillerdelen og kjapp action online. Et kongespill, rett og slett!

9. «Lara Croft and the Guardian of Light» (PS3, Xbox 360, PC, iPad/iPhone)


Årets store overraskelse for min del. Hadde virkelig ikke sett for meg et så gjennomtenkt og utrolig morsomt co-op-spill da jeg først hørte om dette, men etter noen få minutter blir man hekta!

10. «Picross 3D» (DS)


Et av de mest vanedannende spillene jeg har spilt i år. Her er hele nonogram/picross-konseptet tatt til den tredje dimensjonen, og jeg spiller det fra tid til annen den dag i dag.

4. «Bayonetta» (PS3, Xbox 360)
Året startet med et klimaks. En eksplosiv actionfest uten sidestykke, osende av en så selvsikker stil både visuelt og teknisk sett, at Kratos kan legge de slitne kjettingknivene sine på hylla.

5. «Super Street Fighter IV» (PS3, Xbox 360)


På papiret det kanskje ikke så betydningsfullt ut, men du verden for en forskjell denne oppdateringen gjorde! «Street Fighter IV» ligger bare enda fler tornadospark foran alternativene etter 2010.

6. «Red Dead Redemption» (PS3, Xbox 360)


Rockstar gjorde det endelig helt klart at de kan mer enn bare å snekre sammen troverdige sandkasseverdener og skrive kjappe replikker. Her rant det over av stemning og pur underholdning også.

7. «Vanquish» (PS3, Xbox 360)


Platinum Games innfridde alle mine forventninger dette året, og med «Vanquish» har Shinji Mikami nok en gang lagt listen for tredjepersons skyting. For ikke å snakke om rakettdrevne fremtidsrustninger.

8. «Rock Band 3» (PS3, Xbox 360, Wii, DS)


Om det var ett musikkspill det fantes rom for i år, var det denne definitive utgaven av «Rock Band». Her var formelen så raffinert at den tåler en runde til og vel så det, om enn for siste gang.

9. «Super Meat Boy» (Xbox 360, PC – snart også til Wii og Mac)


I tillegg til å være et særdeles smakfullt frieri til plattformspill av den noe eldre sorten, strålte dette spillet også på sine egne premisser. Mestringsfølelse og såre tomler i skjønn forening.

10. «Mass Effect 2» (Xbox 360, PC – snart også til PS3)


Historien tok kanskje en noe meningsløs retning etter min smak, men med kraftig forbedret kampmekanikk og BioWares pålitelige rollespillelementer, var det fortsatt høyst engasjerende hele veien.

4. «Super Mario Galaxy 2» (Wii)
Nintendo får det til å virke så enkelt, men den italienske rørleggeren er og blir plattformspillenes trøffel. Utviklernes fantasi syns å være utømmelig med tanke på hvor mye stæsj de putter inn i hvert nivå.

5. «Bayonetta» (PS3, Xbox 360)
Kan du si nei til en sukkertøyslikkende heks; velproporsjonert som en supermodell, etikette lik en frekk bibliotekar og burleskdanser – med en aldri så liten dæsj Sarah Palin som kirsebæret på topp?

6. «Need For Speed: Hot Pursuit» (PS3, Xbox 360, PC, Wii, iPhone, iPad)
«Burnout»-skaperne kan fartsfølelse. «Need for Speed»-serien har alle de tøffe bilene. Kombiner snut-på-hjul og nyskapende «Autolog»-utfordringer, og årets bilspill er et faktum.

7. «DeathSpank: Orphans of Justice & Thongs of Virtue» (PS3, Xbox 360, PC, Mac)
Denne «Diablo»-parodien tar det beste av «Monkey Island»-seriens sjarm, sjel og metahumor, og blander det med en myriade selvironiske rollespilloppdrag. Latterkulene kommer bokstavelig talt i kø.

8. «Castlevania: Lords of Shadow» (PS3, Xbox 360)
Jeg er en sucker for landskap og stemning, og årets «Castlevania» leverer i bøttevis: Skoger full av feer, demonisk underverdener og Transylvanias vampyrslott. Som å lese Bram Stoker ved peisen!

9. «Infinity Blade» (iPhone, iPad)
Apple har albuet seg frem i spillmarkedet, og sverdfektingssimulatoren fra «Shadow Complex»-skaperne er det mest avhengighetsskapende App Store har å by på. Attpåtil så vakkert at det nesten gjør vondt.

10. «Metal Gear Solid: Peace Walker» (PSP)
Med den åndelige oppfølgeren til det beste «MGS»-spillet, «Snake Eater», har Hideo Kojima laget det mest omfangsrike og dypeste spillet noensinne til å opptre på Sonys håndholdte konsoll. Fantastisk!

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3