For amerikanere er seriestart i den amerikanske fotballigaen NFL et sikkert høsttegn. Frem til Superbowl avslutter sesongen i februar 2011, vil millioner av amerikanere ha benket seg foran TV-skjermene hver søndag for å se sine helter sloss for hver eneste yard ute på banen. Et annet sikkert høsttegn i spillverdenen er at EA Sports gir ut sin årlige spillversjon av denne sporten. Men amerikansk fotball er verken i spillverdenen eller virkeligheten begrenset til bare å begeistre amerikanere.
De fleste nordmenn rister litt på hodet og forstår ikke helt hva som er så spennende med 22 relativt voksne karer som løper så fort de kan før de kolliderer med hverandre, men for oss andre er dette en utrolig spennende og spektakulær sport hvor taktiske detaljer og ekstreme atletiske egenskaper gir oss utrolige sportsopplevelser.
Det samme kan man si om spillversjonen. Setter du deg inn i reglene og forstår hvordan amerikansk fotball skal spilles, kan spillet gi deg timevis av fantastiske opplevelser på høyde med hvilken som helst annen sport.
MER VIRKELIGHETSNÆRT
EA Sports har siden 1989 levert årlige versjoner av «Madden NFL», og har siden 2005 vært mer eller mindre alene om å gi ut denne typen spill. Blant annet fordi EA Sports har den eksklusive rettigheten til å benytte seg av NFL-lag, stadioner og spillere i denne sammenheng.
Det tok noen år før Xbox 360 og PS3 versjonene ble spesielt mye å skryte av, men de siste par års versjoner av spillet har vært meget gode. Som med de fleste andre sportsspillene fra EA Sports, er det også her et legitimt spørsmål om det er vits å oppgradere hvis du allerede eier fjorårets utgave — det er ingen tvil som at det er mye som er likt som i fjor.
Spillmotoren ble i fjor oppgradert og forbedret en del. I år har man pusset opp denne videre, men det er ikke voldsomme forbedringer å snakke om. Det blir ofte mølje, og spillerne flyter gjerne litt inn i hverandre. Det ser alltid litt snodig ut når en forsvarsspiller kan flyte gjennom en svær angrepsspiller som forsøker å forsvare quarterbacken.
En del situasjoner virker også litt for animerte, slik man ofte kunne se i tidligere versjoner av «FIFA»-serien. Men jeg ser mindre og mindre av det for hvert år, og i år har ting faktisk begynt å bli ganske bra. Spillerne oppfører seg også mye mer realistisk, og situasjonene ute på banen føles mer virkelighetsnære.
I tidligere utgaver var det er par situasjoner som kunne ta liv av det meste av spillegleden. Du sender en pasning til spillere som løper mot sidelinjen. Idet de mottar ballen burde de sette nesa mot mål og gi full gass. I stedet går han inn i en predefinert animasjon hvor de spinner ut over sidelinjen og du sitter igjen som et stort spørsmålstegn.
BEDRE HJELP FRA LAGET
En annen situasjon er hvor du gir ballen til en spiller som er på vei til å tråkle seg gjennom forsvarslinjen. Du har et par angrepsspillere rett foran deg som skal blokkere vekk forsvarspillere. Du har mållinjen i syne og når du ser forsvarspillerne komme dundrende mot deg og forventer at medspilleren din skal ta en for laget, så tar han et steg til siden og forsvinner vekk for heller å dekke en helt annen spiller, og lar Bubba på 145 kilo gi deg en reell bamsekos.
Etter å ha brukt en del tid med årets utgave er det blitt mye nærkontakt med forsvarspillere, men som oftest har jeg lagt opp til det selv, mens medspillerne mine har gjort det de kan for å skåne meg mest mulig.
Dette er merkbart bedre enn tidligere versjoner, og er du en av dem som oppgraderer fra en tidligere utgave, blir nok dette en av de mer kjærkomne endringene.
Presentasjonen du møter i «Madden NFL 11» er også blitt forbedret merkbart. Dette føles enda mer som en TV-sending, med flere og bedre publikumssekvenser, høydepunkter og hendelser rundt kampen. Det er også blitt gjennomført et kommentatorbytte, Gus Johnson har tatt over etter Tom Hammond. Gus Johnson er mer intens og virker mye mer opplagt enn det Tom Hammond var.
Noen ganger virker det litt påtatt og uventet, og som med mange andre sportsspill så kan kommentatorene bli litt mekaniske, men jeg liker absolutt endringen. Sammen med bedre grafisk presentasjon, er kommentarsporet blitt oppdatert til det bedre.
Når du kommer deg ut på banen og er klar til å lede laget ditt de nødvendige 10 yards, vil du fort legge merke til at ting er blitt veldig forenklet i år. Du kan velge formasjoner manuelt, men EA Sports har i år også introdusert et system de har valgt å kalle GameFlow. Her vil du la treneren ta seg av taktikken og velge hvilken formasjon og hvordan du som quarterback skal fordele ballen.
Taktikken er tilpasset hvilken situasjon du er i, noe som kan føles veldig befriende. Kobler du på hodetelefoner vil du også få taktisk informasjon fra treneren din på øret når du gjør deg klar til å sette i gang spillet igjen. Dette kan kanskje bli litt slitsomt i lengden, men jeg liker funksjonen.
Med bare 40 sekunder på deg før ballen settes i spill kan det fort bli hektisk å bla gjennom side på side med formasjoner, og du kan fort bli stresset til å velge helt feil taktikk. Spesielt når du skal sette opp forsvaret ditt er det lett å velge feil og da bli straffet knallhardt for dette.
For gamle «NFL Madden»-fans er det ikke sikkert GameFlow er spesielt morsomt, men dersom amerikansk fotball er nytt for deg, eller du bare vil fokusere på det som skjer ute på gressmatta, er dette en utrolig bra, ny funksjon. Det gjør også at lengden på kampene kan gå ned fra en time til rundt 30 minutter. Det gir deg mer tid til faktisk å spille flere kamper, samtidig som presentasjonen av spillet flyter bedre når du ikke bruker masse tid inne i taktikkmenyene.
SAMARBEID TRE MOT TRE
Når du har brukt tid med spillet finner du fort ut hvilken taktikk og hvilke formasjoner som fungerer best. Da har du muligheten til å lage dine egne taktikklister som du kan ta med deg ut på banen.
Du grupperer dem og rangerer dem slik du ønsker, disse vil da danne grunnlaget for hvilke formasjoner treneren din ber deg gjennomføre.
Ute på banen kan du også endre strategien fortløpende. Ser du noen bevegelser langs forsvarsrekka du ikke liker, kan du i år bruke pilknappene til å hoppe inn i en meny hvor du kan gjøre en rekke taktiske justeringer. Det er fint at man grupperer dette inn på én knapp, men det har også medført at du må gjøre noen ekstra trykk — når du har dårlig tid fra før av kan det lett bli masete.
Når man sparer inn sekunder på valg av formasjoner, er det litt rart at de også legger på sekunder rundt endringen av denne taktikken.
Onlinedelen er mer eller mindre uendret fra tidligere. Fra før kan du spille enkeltkamper eller delta i onlineligaer. Nytt av året er tre mot tre-samarbeid. Kobler du og to andre venner opp hodetelefoner og snakker sammen om taktikk, kan nok dette være ganske morsomt — men uten å snakke sammen blir det en ganske vanskelig oppgave å få spillet til å sitte.
«Madden NFL 11» virker, med sine nye strømlinjeformede funksjoner, myntet mer mot vanlige spillere fremfor superfansen. Det er en del som er blitt pusset opp og forbedret, men som med de aller fleste sportspill er det ikke fundamentale forandringer vi snakker om. Uansett er det ikke noe bedre amerikansk fotballspill å oppdrive andre steder.
Så er dette en ny sport for deg, og noe du kunne tenke deg å teste ut, så er denne versjonen av «Madden NFL» perfekt.
Er du derimot allerede fan av spillserien, foretrekker en helt autentisk opplevelse og allerede har én eller flere tidligere utgaver i hylla, er det ikke sikkert «Madden NFL 11» tilbyr deg nok til at du bør gå for årets utgave.
NB! «Madden NFL 11» lanseres 12. august til PlayStation 3 og Xbox 360. Egne versjoner til Wii, DS, PSP og mobil/Apples plattformer kommer også, i tillegg til at EA jobber med et nytt Madden til Nintendo 3DS-konsollene. Vi har testet Xbox 360-versjonen.