Toy Soldiers: Cold War

Lek med «Rambo» – helt uten dressur.

Oppfølgeren til det fengslende «Toy Soldiers» fikk æren av å runde av Summer of Arcade-perioden på Xbox 360 nylig, og er sammen med «Bastion» PressFires to klare favoritter fra disse ukene med fullt fokus på nedlastbare Xbox-spill.

Mye er kjent og kjært om du spilte det første «Toy Soldiers», som kom ut for halvannet år siden. Dette dreier seg altså om en hybrid mellom kruttsterk action og tower defense-strategi. En herlig hybrid, sådan.

Dette er ikke helt ulikt hvordan Double Fines «Trenched», som kom ut i våres, også utspiller seg. Disse spillene lener seg nok mer mot action-sjangeren enn de tilbyr en dyp strategiopplevelse, men miksen fenger!

Det er mye mer humor pakket inn i «Cold War», sammenlignet med det dystre men svært stilsikre førstespillet som var satt til en første verdenskrig-setting. Det må bare bli lystigere og morsommere når utviklerne i Signal Studios har latt seg inspirere tungt av Sylvester Stallones «Rambo»-utskeielser, og lar den kalde krigen være bakteppe akkompagnert av «Top Gun»-lignende musikk, med hylende gitarsoloer og masse svulstig synth.

Det dukker sannelig også opp en musikalsk hyllest til Europes «The Final Countdown», såpass nært originalen at det kan hende noen advokater med svensk sving på engelsken sin snart banker på døra til Signal Studios.

Lek énmannshær, på ekte Rambo-vis

Det er pakket en god del mer innhold i «Toy Soldiers: Cold War» sammenlignet med forgjengeren. Også her kan du spille med eller mot en venn, enten på delt skjerm eller online, men det er mye mer som skal friste deg når du er ferdig med de totalt ti oppdragene historiedelen består av. Blant annet motivert av at du skal samle en mengde med dekorasjoner og opplåsbare utmerkelser - som har som formål å trigge konkurranseinstinktet blant Xbox-vennegjengen.

Historiedelen er veldig variert: En klam jungel, gatene i Paris (med Eiffeltårnet i bakgrunnen), pyramidene i Egypt til Washington DC. Alt dette kan oppleves i all sin prakt. I tillegg overraskes du underveis med helt andre typer oppdrag enn du kanskje forventer, uten at vi trenger å røpe hva det dreier seg om her og nå.

Du har muligheten til å delta mer aktivt i kampene, om du ikke vil innta strategisk distanse, og velger selv hvilket våpen du vil bemanne til en hver tid – når du føler det ikke er nok å bare oppgradere eller reparere disse skildret fra et fugleperspektiv. De fleste oppdragene gir deg i tillegg sjansen til å klatre inn i et kamphelikopter eller en stridsvogn, om du syns det trengs mer muskler når stadig hissigere bølger av angripere marsjerer mot deg.

Disse har tidsbegrensninger når det gjelder hvor mye du kan bruke de, men kan være helt essensielle når du står overfor spesielt tøffe motstandere. Enten de er godt pansret eller utgjør en eksplosiv trussel fra lufta.

Etter å ha spilt «Cold War», gikk jeg tilbake og spilte litt mer «Toy Soldiers». Foruten den store forskjellen i stil, er det lett å se at kontrollene er betraktelig bedre i denne oppfølgeren. Det er enklere å styre våpnene slik du ønsker, og ikke minst lystrer fartøyene mye bedre. Du kan i tillegg ødelegge mer av omgivelsene i «Cold War».

Som prikken over i-en belønnes du med killstreaks, som for eksempel gir deg sjansen til å utføre et bomberaid fra fly, tilbyr en håndstrekning i form av artilleristøtte fra oven – eller lar deg innta slagmarken som en sterkt Rambo-inspirert énmannshær. Sistnevnte er lett å elske, for mens du lirer av deg generiske, über-macho replikker, får du leke en ekte actionhelt fra 80-tallet.

Varmesøkende missiler, scud-raketter og panserpenetrerende våpen dominerer - og som i alle Tower Defense-spill er det helt essensielt at du har opparbeidet deg penger nok til å oppgradere eller reparere for å møte motstanden, og holde den på armlengdes avstand før din Toy Box blir invadert.

En herlig 80-tallsfølelse gjennomsyrer dette spillet, på mange måter en parodi av mye av det som skapte en karriere for Sylvester Stallone. Men det er både kledelig og morsomt på én og samme tid satt inn i denne spillverdenen - og er ikke actionskyting-møter-tower-defense en av de kuleste spillsjangerne som finnes?

Spillmekanikken har blitt polert sammenlignet med det første «Toy Soldiers», og oppdragene fremstår mer varierte. Dessuten skader det ikke å få nærkontakt med mer moderne våpen - det øker i hvert fall underholdningsverdien betraktelig, og gjør dette til en håndfull forlystelige timer. Og når du har rundet historiedelen er det plenty mer å forlyste seg med andre steder i menyene.

«Toy Soldiers: Cold War» er lansert til Xbox 360, og koster 1200 Microsoft-poeng (tilsvarer 98 kroner).

Oppsummering
Positivt
Stor variasjon i spillet, mer innhold og raffinert sammenlignet med det første «Toy Soldiers».
Negativt
Klønete kamera, som ofte havner mellom deg og kampens hete.
Del gjerne:
Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3