Vi har testet musestyring på Switch 2

Teknisk sett greit, men har store ergonomiske utfordringer.

14. april 2025 14:43

LONDON (PressFire.no): Nintendos neste konsoll, Switch 2, er knappe halvannen måned unna butikkhyllene – og vi har fått teste en rekke spill til den.

Du kan lese mine inntrykk av konsollen her.

Jevnt over føles Switch 2 ut som en prima konsoll, bygd med omhu og med funksjoner som gjør at den er et stort hopp over den gamle rent teknisk.

Men den har også noen triks opp i ermet som gir nye gameplay-muligheter.

Den største nyvinningen, om vi kan kalle en eldgammel oppfinnelse for en nyvinning, er at «Joy Con»-kontrollerne kan brukes som mus.

Ved å sette de på høykant vil de rett og slett gå inn i musemodus og kan sklis rundt. Skulderknappen og triggerknappen blir venstre og høyre museknapp.


«Mus» (Foto: Erik Fossum / PressFire.no)


Nintendo stilte ut en rekke spill som brukte funksjonaliteten, fra spill som ganske enkelt slengte inn musestøtten fra PC (som «Civilization VII») til litt mer «nymotens» måter å bruke det på.

La oss starte med starten:

Kontrollerne fungerer helt fint rent teknisk. Å bruke de som mus i «Civilization VII» var som å bruke en mus på PC.

Det er liksom ikke mye mer å si om det i spill der musa bare er en peker – det fungerer!

Men jeg fikk også spille tre andre spill som hadde vidt forskjellige implementeringer av musebruk.

I «Welcome Tour», en samling tech-demoer for å vise hva Switch 2 har å by på, og som absolutt burde følge med konsollen, blir musefunksjonaliteten demonstrert med en rekke minispill.

Disse minner om små «123spill»-aktige minispill der du blant annet skal føre musepekeren unna bomber eller finne et punkt langs X- og Y-aksen som rister mest.

Banale greier, men greit nok. Et lite golf-minispill viste derimot litt mer interessant implementering – der kan du samtidig vri påmusa for å styre retningen du ville slå ballen.

Ikke det mest ergonomiske i verden, men det er altså et samspill mellom bevegelsessensorene i kontrolleren og laseren til musa her.


«Drag X Drive»


I «Drag X Drive», et 3-mot-3 online-spill der alle sitter i rullestol, skal du rett og slett bruke begge «Joy Con»-kontrollerne som hjulene på rullestolen.

Du skyver i fra, snur og rygger ved å gjøre de samme bevegelsene du ville gjort i en rullestol.

Ristingen i kontrollerne ga en overbevisende «tilbakemelding» når du gjorde dette, og generelt fungerte det ganske bra – om enn hakket mer slitsomt enn det trengte å være.

I spillet spilles det basketball, og for å skyte så løfter du en av hendene og lager en kastebevegelse.

Jeg kommer med en egen sak om «Drag X Drive» og «Welcome Tour» om ikke lenge, og har en del tanker om de to – men også i de to så fungerer teknologien akkurat som den skal.


«Metroid Prime 4», endelig! (Foto: Erik Fossum / PressFire.no)


I «Metroid Prime 4» har du valget mellom tre måter å spille på:

Siden spillet er et førstepersons skytespill høres jo sistnevnte veldig spennende ut.

Med analog stikke i venstrehånda og mus i den høyre (eller motsatt) får du i praksis det beste fra konsoll- og PC-spilling.

Du kan når som helst hoppe mellom det å bruke mus og vanlig kontroller.

Bare vend «Joy Con»-en på siden og den slår over i musemodus. Vri den tilbake og hold den som vanlig, og den er en kontroller igjen.

Omtrent så sømløst som mulig, og den bruker de innebygde gyroskopene til å skjønne hva det er du prøver på – for jeg prøvde å skli fingrene over musesensoren når jeg holdt «Joy Con»-en som vanlig, og den lot seg ikke lure.

Også her fungerer ting i utgangspunktet bra, der sikting er akkurat som å spille et FPS-spill på PC.

Jeg skal gå inn på implementeringen av musen i en egen sak om spillet, men det er noen greier som gjør at det ikke føles helt som på PC.

For «Metroid Prime 4» har et «lock on»-system som gjør at siktingen blir pekerbasert når du gjør det, og benytter seg samtidig av knappene på «Joy Con»-en du bruker som mus.


Lock-on, men med sikting (den gule firkanten).


Skytingen blir av en eller annen grunn gjort med høyre museknapp (altså triggeren), som ikke bare føltes helt unaturlig å bruke langfingeren på, men som oppriktig ble vondt etter en stund.

Istedet måtte jeg flytte pekefingeren bort på triggeren.

Ikke optimalt, og da er vi komme til hovedpoenget mitt: Ergonomien i det hele er dårlig, og mitt største aber til hele musespillingen på Switch 2.

En vanlig PC-mus er bred, flat og avrundet, der du hviler hele vekten av hånden din på den. Det er små flikk som skal til for det meste, og du trenger ikke tenke stort over det.

Med Switch 2 sine «Joy Cons» sitter du med det stikk motsatte – et høyt og tynt rektangel som du må gripe rundt. En klo-variant må til for å holde rundt og samtidig ha tilgang til de nødvendige knappene.

De to skulderknappene er av både ulik størrelse og høyde, noe som gir en unaturlig følelse.

Og om du ikke spiller med «wrist strap»-vedhenget er den veldig tynn ved basen, som gjør at du må bruke fingrene ned på bordet for å stabilisere den.

Dette er ikke komfortabelt i det hele tatt, og høyden gjør at du får en knekk i håndleddet oppover. Det gjør det ille å klikke mye på «museknappene».

Du kan jo forsøke det selv: Hvil hånda på et bord eller låret og «klikk» med pekefingeren som på en mus. Null problem.

Så brekker du håndleddet skarpt bakover og gjør det samme.

Det var rett og slett skikkelig ubehagelig å spille mer enn noen minutter i musemodus i «Metroid Prime 4».

Det å skulle bruke knappene på kontrolleren samtidig som du har den på høykant utrolig ekkelt. Feiltrykk skjedde hele tiden, mens ubehaget bare økte.


Laser. (Foto: Erik Fossum / PressFire.no)


Etter mange år med kontorjobbing har jeg selv kjent på senebetennelse i hånden og armen.

Det er overhodet ikke noe å tulle med, så da jeg etter bare noen minutter med spilling på Switch 2 begynte å kjenne murring oppover armen ble jeg smått bekymret.

Det kan ha noe med demostasjonene jeg satt ved. Nintendo benket oss bak store pulter med musematter på, som jo i teorien er den optimale måten å bruke mus på – men likevel kjente jeg raskt at dette ikke kom til å gå i lengden.

Hvor ofte jeg kommer til å spille Switch slik er jeg også usikker på.

Under spillingen av «Drag X Drive» dro jeg hendene over buksebeinda i stedet. Det fungerte omtrent like bra, men var langt mer behagelig.

Jeg får litt følelsen av at Nintendo kaster mange år med ergonomisk framdrift ut vinduet her og bare gønner på.

Det er kult å se musestøtte implementert så dypt i en spillkonsoll, men det er ikke så kult om generasjoner med kids får Karpaltunnelsyndrom av det.

En jeg snakket med på eventet slet oppriktig med hendene sine, og for han var det nesten umulig å spille slik – selv om han kunne spille litt på PC.

Å bruke «Joy Con»-ene som mus i treige spill som ikke krever raske bevegelser og slikt vil nok fungere helt greit.

Som nevnt syntes jeg det fungerte helt fint i «Civilization» etter litt tilvenning – men å skulle spille 20 timer «Metroid» på denne måten…

Kanskje er det noe det er mulig å venne seg til, men jeg håper jo at konsollen vil støtte en helt vanlig USB-mus også.



PressFire spilte Switch 2 på et Nintendo-arrangement i London. Nintendos nordiske importør Bergsala stod for reisen.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3