(PressFire.no): Elektronikkgiganten Foxconns virke i Kina er igjen i søkelyset, to år etter at 19 år gamle Ma Xiangqian tok livet sitt som følge av forferdelige leve- og arbeidskår i Shenzhen-provinsen.
Xiangqians død førte til at hele 12 andre også begikk selvmord i løpet av få måneder, og bare etter et massivt internasjonalt press ble lønninger og helsetilbud hevet.
Shenzhen-fabrikkens ansatte fikk for halvannet år siden en 122 prosent lønnsøkning, men måtte i tillegg signere kontrakter som krevde at de ikke kom til å begå selvmord.
Det ser ikke ut til å ha hjulpet nevneverdig for arbeiderne i de andre Foxconn-fabrikkene rundt om i landet, som produserer elektronikk for svært mange firmaer verden over, inkludert Sony, Nintendo, Apple, Dell, HP og Microsoft.
Forrige uke forsøkte omtrent 300 arbeidere ved superfabrikken i Wuhan å kreve høyere lønn for innsatsen. Dette ble avslått, og kort tid etter fikk arbeiderne som ville ha mer lønn beskjed om å enten ha seg tilbake til arbeid eller forlate jobben og motta en kompensasjonspakke.
I følge WantChina Times førte dette til at de fleste valgte å ta denne sluttpakken, og plutselig sto Foxconn i fare for å måtte punge ut til alle sammen.
Derfor bestemte ledelsen å trekke tilbake tilbudet. Ingen av de ansatte fikk pengene de hadde blitt tilbudt.
De 300 arbeidere, som jobbet på ved avdelingen som lager Xbox 360-komponenter, marsjerte opp på taket på en av fabrikkbygningene og truet med å begå masseselvmord dersom de ikke fikk pengene firmaet hadde lovt dem.
Hendelsen skjedde 2. januar og det var ikke før dagen etter at ordføreren i Wuhan, hovedstaden i Hubei-provinsen, fikk overtalt de frustrerte arbeiderne til å komme ned.
Fabrikkledelsen har de siste årene satt opp nett rundt bygningene for å fange ansatte som prøver å begå selvmord ved å hoppe – en pekepinn på hvor dårlig det står til.
Etter oppstyret har Microsoft gått ut med en generell pressemelding hvor de sier at de har satt i gang en etterforskning der de vil komme til bunns i hva som har skjedd.
- Microsoft tar arbeidsforholdene i fabrikkene som produserer produktene våre veldig alvorlig, og vi undersøker dette tilfellet nå, sier de i en pressemelding.
- Vi er har en policy på rettmessig behandling og sikkerhet for de ansatte hos underleverandørene våre, og vi ser fortløpende på forholdene og tar tak i problemer når de oppstår.
På forsiden nå: Amerikansk-iransk spillutvikler dømt til døden i Iran.
(Toppbilde: AFP)